Hej! 👋
I denna guide kommer vi att gå igenom hela flödesschemat och alla viktiga begrepp när det gäller biltvättning. Vi kommer även att gå igenom alla stegen från från smuts till puts, vad som är viktigt i varje steg och tips för att du lättare ska kunna uppnå proffsresultat. Guiden är uppdelad i olika delar så du lätt ska kunna navigera mellan dem.
Låt oss börja med den utrustning som vi rekommenderar att tillhanda ha och som vi benämner senare i guiden.
Högtryckstvätt. Ett fantastiskt komplement men inte nödvändigtvis ett krav för hemmatvättaren. Högtryckstvättar kopplas in i den vanliga trädgårdsslangen och pressar sedan vattnet genom ett munstycke med ett tryck på runt 100-180 bar beroende på modell. Dessa är idealliska för biltvätt då arbetet generellt går snabbare. Se vårt utbud av högtryckstvättar här
Mikrofiberdukar. Mikrofiberdukar finns i flera olika storlekar, färger och tjocklekar. Man mäter ofta mikrofiber i GSM, Grams per Square Meter. Detta är en indikation på hur tjockt materialet är. Vanliga mikrofiberdukar används till buffning av vax och torkning av rengöringsmedel på både insidan och utsidan.
Torkhanddukar. Torkhanddukar är oftast gjorda i mikrofiber och mäts också därmed ofta i GSM och grovt förenklat kan en duk med högre GSM suga upp mer vatten. Notera däremot att vikten inte säger något om materialet, endast högkvalitativa mikrofiberdukar kommer hålla länge och vara av hållbart material så de faktiskt kan suga upp mycket vatten utan att spilla ut det igen på lacken. Torkdukar är större än mikrofiberdukar för att de ska kunna torka en hel bil.
Tvätthandskar. Tvätthandskar är mikrofiberhandskar utformade för att schamponera bilen med. Dessa har långa strån för att inkapsla smuts som lyfts från lacken. Kan antingen vara med tjocka eller tunna strån men skillnaderna mellan dessa är minimala. Satsa mer på högre kvalité än flera strån.
Borstar. Det finns en mängd olika borstar där största skillnaderna mellan dem är kvalitén och dess användningsområden. Grövre strån och därmed hårdare borstar är mer avsedda för däcksidor, hjulhus och plastdetaljer och annan grov rengöring bortom lack. Fälgborstar tenderar att vara något mjukare än grova borstar för att inte skada och repa fälgarna. Ha en borste speciellt avsedd för dina fälgar.
Penslar. Penslar kallas oftast också för borstar men vi tänkte skilja lite på dem i denna guide för att göra skillnaden tydligare. Penslar finns också i olika grovheter. Grövre penslar är bra till plast och rengöring där stora grova borstar inte når. Mjuka borstar är bra till springor och utrymmen mellan paneler, i grillen, runt dörrhandtag och kan alltså utan problem användas på lacken.
Smutsavskiljare. Smutsavskiljare är en mycket enkel men effektiv lösning som placeras i botten av en hink för att motverka att smuts dras upp från botten av hinken med en tvätthandske eller svamp som används för att schamponera bilen med. Dessa är ofta gjorda i plast och är avskiljaren för liten kan den flyta upp till ytan. Placera då något litet men tungt på smutsavskiljaren för att hålla den på plats.
Tryckspruta. Det finns olika sätt att applicera förtvättsmedel. De mindre volymerna av förtvättsmedel har ofta ett spraymunstycke för direkt applicering på bilen. Du kan även välja att använda en tryckspruta för att slippa krampen i handen som triggrar till sprayflaskorna orsakar.
Foam Lance. En Foam Lance, eller skumlans, är en behållare med ett munstycke som skummar upp rengöringsmedel för att få det att hålla sig kvar på lacken längre än normalt. Skumlansen monteras på en högtryckstvätts pistolhandtag. När skummet väl åker av tar det även med sig den lyfta smutsen från ytan. Skumlansar har blivit enormt populära på senare tid och nästan alla märken har sin egna Foam Lance. Kvalitén varierar däremot och därmed även hållbarheten. Se våra Foam Lances här
Det första steget i en grundlig biltvätt är förtvätten. Detta innefattar allt sker före självaste schamponeringen, det steget som många gör misstaget att hoppa direkt till. Förtvätten är tvättens viktigaste steg.
Kallavfettning. Kallavfettning är ett speciellt petroleumbaserat avfettningsmedel vars huvuduppgift är att lösa annan oljebaserad smuts, lika löser lika. Kallavfettning kan även användas till avsaltning och motortvättar. Denna typ av avfettning behöver sällan användas på sommaren och kallas även ibland för vinteravfettning.
Alkalisk avfettning. Alkaliska avfettningsmedel är istället vattenbaserade och löser istället fett genom att vara kraftigt basiskt (högt pH-värde). Alkaliska avfettningsmedel är i regel lättare att hitta svanenmärkt och kan med stor fördel användas för att ta bort trafikfilm och all form av organisk smuts (insektsrester, jord och liknande). Alkaliskt kan användas året runt men de flesta använder mer alkaliska avfettningsmedel på sommaren och mer kallavfettning på vintern.
Förtvättsmedel. Förtvättsmedel kallas alla de medel som skall användas under förtvätten. Generellt är alla de högskummande medel vattenbaserade avfettningar, alltså alkaliska avfettningar. Vissa förtvättsmedel innehåller egenskaper som liknar schampon för att underlätta för det nästkommande schamponeringssteget.
Nu har det blivit dags för självaste schamponeringen. Vid det här laget skall den mesta av den ytliga smutsen vara borttagen och det blir schampots jobb att se till att slutresultatet blir rent och glänsande. Det finns en mängd olika typer av bilschampon och vi kommer att ta upp dem vanligast förekommande.
- Använd alltid en ren tvätthandske eller våfflad tvättsvamp. De fyrkantiga gula svamparnas tid är tyvärr förbi.
- Snåla inte med vattnet i hinken, undvik alltid botten på hinken då det är samlingsplatsen för all smuts. Vi rekommenderar att man använder smutsavskiljare.
- Arbeta metodiskt uppifrån och ned för att motverka repor. Bilens nedersta delar är generellt sett smutsigast.
Skumschampo. Skumschampon är en av dem vanligaste schampotyperna på marknaden. Dessa sticker ut från mängden med den mängd skum som de skapar. Skummets funktion är att hålla schampot kvar längre på bilen och därmed lyfta mer smuts än ett vanligt rengöringsmedel. Dessa fungerar utmärkt att appliceras med skumlans eller med hink och tvätthandske. Skumschampon kan innehålla vax men mer om detta längre ned.
Keramiskt bilschampo. Keramiska bilschampon är den hetaste typen av schampo just nu. Dessa är i grunden ett traditionellt bilschampo som även innehåller Silica (kiseldioxid) som lägger sig som en hinna på ytan den appliceras på. Keramiska bilschampon skapar tack vare detta lager en glänsande vattenavvisade (hydrofobisk) yta. Kännetecken för dessa schampon är det enorma djup och glans som schampot skapar. Denna yta håller oftast i ett par veckor.
Bilschampo med vax. Det mest traditionella schampot. Ett bilschampo med syntetiskt framställt vax som skapar ett skyddande lager på lacken. Fördelen med denna metod över keramiska är att priset kan hållas mycket lägre. Dessa schampon ger oftast mindre glans och svag vattenavrinning men rengör istället mycket effektivt.
Bilschampo med karnaubavax. Ett alternativ till de syntetiska vaxen är karnaubavaxet, ett naturligt vax som kommer från vaxpalmen. Dessa vaxer skapar likt keramiska en stark glans. Karnaubavaxer varar däremot inte lika länge som syntetiska vaxer, man kan räkna med runt fyra till åtta veckor av skydd.
Vad du än väljer för typ av schampo så är det viktigt att veta att typen spelar inte lika stor roll som kvalitén på schampot. Ett dåligt schampo kan innehålla alla fina bemärkelser men rengöringseffekten kan vara låg. Med dålig rengöringseffekt kommer du att istället skrapa runt smutsen på lacken. Ett bra schampo ska bilda en hinna mellan tvätthandske och lack och därmed fungera som smörning för att hålla reporna borta. Detta gör alla våra bilschampon – se våra bilschampon här
Torkning är ett av dem viktigaste stegen för en bra finish. Torkas inte allt vatten av från lacken kommer det att lämna kalkfläckar efter sig. Enklast är att torka bilen med en stor och härlig torkhandduk.
Nu har vi kommit till slutet, det kanske viktigaste steget för att kunna tvätta lättare i framtiden, lackskyddet. Ett lackskydd har många fördelar som bland annat ökad smutsbeständighet, högre djup i färgen, mer glans och ökad vattenavvisande förmåga. Sen ser bilen grym ut på bilderna också!
Lackskydd kan appliceras med en s.k. applikator, mikrofiberduk eller sprejas på. Majoriteten av alla lackskydd/vax kan appliceras på bilens alla lyor men dubbelkolla alltid detta med informationen på produktens baksida. Många förseglingar kan fungera som flera olika av dem typerna vi nämner nedan, se produktbeskrivning för mer exakt information om just den produkten.
Bilvax. Bilvax är den mest traditionella typen av lackskydd. Finns i både burk- och flaskform och kan likt bilschampona vara gjord av antingen naturligt eller syntetiskt vax.
Wet Coat. Wet Coat kallas de snabbförseglingar som man lägger på oftast i samband med en tvätt. Kallas även för expressvax, Wet Seal osv. Dessa produkter sprejas på direkt på en blöt bil efter schamponering och torkas eller sköljs av. De som behöver torkas av har oftast egenskaper som är glansförhöjande och behöver då buffas ut på ytan. Wet Coat ger ofta ett bra men kortvarigt skydd.
Keramisk lackförsegling. Keramiska lackskydd som vi nämnde lite om tidigare har funnits under en längre tid men det är nu på senare tid som det blivit mycket vanligare bland konsumenter. Keramiska lackförseglingar är dyrare men håller även mycket längre än traditionella förseglingar. Det ger även enormt mycket glans, dess vattenavvisande förmåga är väldigt långvarig och det skyddar från att luftföroreningar, UV-strålning och liknande skadar lacken. Denna typ av försegling appliceras oftast med ett block för jämn spridning på en ren och torr bil och buffas sedan av med en mikrofiberduk. Hållbarheten är cirka ett år beroende på produkt.
Grafenförstärkta vaxer. Grafenförstärka vaxer gör just nu intåg på markanden. Grafen är extremt tunt och sägs vara världens starkaste material. De nya grafenförstärka vaxerna är oftast i grunden keramiska sprayvax som sedan har förstärkts genom en process med grafen. Dessa vaxer är starkare och därmed mer hållbarare än vanliga keramiska vaxer. Hållbarheten är upp till ett år beroende på förhållanden och hur den applicerats. Se mer här